Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Deepak Chopra : Η επιστροφή του Μέρλιν

Μέρλιν – ένα όνομα που ζωντανεύει εικόνες μυστηρίου, μαγείας, περιπέτειας, θαυμάτων και γοητείας. Ο μάγος αυτός είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός από τους γνωστούς μύθους του Μεσαίωνα, της ιστορίας του βασιλιά Αρθούρου και του Κάμελοτ. Στις πρώτες εκδοχές του μύθου, ο Μέρλιν κατέχει όλες τις γνώσεις. Είναι πανίσχυρος, ζει αιώνια και ξέρει το μέλλον. Η επιστροφή του Μέρλιν του Ντίπακ Τσίπρα προσπαθεί να ξυπνήσει το μάγο που ζει μέσα σε όλους μας, ώστε να ξαναφτάσουμε στο χώρο της καθαρής γνώσης και να κάνουμε πραγματικότητα έναν ονειρικό κόσμο που βρίσκεται μέσα στην αγνότητα της καρδιάς μας.
Αυτό που η κοινωνία θεωρεί σήμερα πραγματικότητα είναι η ύπνωση των κοινωνικών συνθηκών, μια επαγωγική φαντασίωση στην οποία μετέχουμε όλοι συλλογικά. Είναι το μελόδραμα μιας ανιαρής ύπαρξης, γεμάτης με κοινότυπες έμμονες ιδέες και ασήμαντες επιδιώξεις όπου το μόνο που γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει, είναι η μοίρα μας.
Αν μπορέσουμε να το αντιληφθούμε αυτό, τα κλειδιά για το θαύμα της ζωής βρίσκονται πλέον μέσα στη συνείδησή μας.
Η ζωή επιφυλάσσει θαύματα μόνο αν αρχίσουμε να τη βλέπουμε σα θαυματουργή δύναμη. ΄Αλλωστε η ίδια η ζωή είναι ένα θαύμα. Είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή – κι αυτό είναι θαύμα.
Ο πύργος του μάγου είναι ένας ιερός τόπος μέσα μας, όπου υπάρχουν θεοί και θεές σε εμβρυακή κατάσταση. Μοναδική επιθυμία τους είναι να γεννηθούν και να πάρουν μορφή.
Η εσωτερική ευφυΐα του ανθρώπινου σώματος/μυαλού είναι η ανώτατη και απόλυτη διάνοια, η οποία αντικατοπτρίζει τη σοφία του σύμπαντος. Μέσα της υπάρχει η δύναμη του μετασχηματισμού, που ανοίγει νέες πραγματικότητες και νέους κόσμους.
Στην απέραντη έκταση της συνείδησης του μάγου πηγαινοέρχονται αμέτρητοι κόσμοι. Μοιάζουν με μόρια σκόνης που στροβιλίζονται στη λάμψη μιας ακτίνας φωτός. Ο Γουίλιαμ Μπλέηκ λέει:
΄Όταν βλέπουμε τον κόσμο σε έναν κόκκο άμμου
Και τον ουρανό σε ένα αγριολούλουδο,
Όταν κρατάμε το άπειρο στην παλάμη του χεριού μας
Και όλη την αιωνιότητα σε μια στιγμή

Είμαστε πια έτοιμοι να πιστέψουμε ένα ψέμα
Αφού βλέπουμε με τα μάτια και όχι μέσα από τα μάτια
Αυτό που γεννήθηκε και χάθηκε την ίδια νύχτα
Όταν η ψυχή κοιμόταν σε μια αχτίνα φωτός.


Καθώς θα διαβάζετε το βιβλίο του Τσόπρα Η επιστροφή του Μέρλιν ελπίζω να αντιληφθείτε το χαρακτήρα του ΄Αρθουρ και της Λαίδης Γκουίνεβιρ, του Μέλχιορ και του Μέρλιν, του Μόρτρεντ και όλων των άλλων, τους διαφορετικούς ρόλους που παίζουμε καθώς η ψυχή μας κοιμάται σε ακτίνες φωτός. Το πεπρωμένο μας είναι να παίζουμε άπειρους ρόλους. Φοράμε κοινωνικές μάσκες στο δράμα της ζωής και μέσα από αυτή τη θυσία, τόσο του εαυτού μας για χάρη της εμφάνισης όσο και του πνεύματος για χάρη του εγώ, βλέπουμε να γεννιέται ο χρόνος.
Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό του μάγου: το πνεύμα δε σκιάζεται ποτέ από τους τύπους ή τα φαινόμενα. Ο μάγος ξέρει ότι, για να είναι πραγματικά ζωντανός, πρέπει να πεθαίνει κάθε στιγμή στο παρελθόν. Αν επικεντρώσετε σ΄ αυτό την προσοχή σας και δείτε την πληρότητά του κάθε στιγμή, τότε θα ανακαλύψετε το θείο χορό σε κάθε δεντρόφυλλο, σε κάθε πέταλο λουλουδιού, σε κάθε φυλλαράκι χλόης, σε κάθε σταγόνα της βροχής, σε κάθε ρυάκι που κυλάει, σε κάθε ανάσα που παίρνουν όλα τα πλάσματα της γης.
Ο μάγος ξέρει ότι πέρα από το βάρος της μνήμης και της κρίσης υπάρχει ο ωκεανός της παγκόσμιας συνείδησης. Εμείς είμαστε απλοί κυματισμοί αυτού του ωκεανού και έχουμε πρόσβαση σε όλο το πλάτος της απέραντης γνώσης της.
Η Πηγή με τον Κύλικα, το Ξίφος, το Δισκοπότηρο και η Πέτρα είναι τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γι΄ αυτό το μετασχηματισμό. Η Πηγή με τον Κύλικα είναι η πηγή της ζωής μέσα μας, εκεί όπου επιστρέφουμε πάλι και πάλι για να καθαριστούμε από τις τοξικές εμπειρίες μας. Το Ξίφος είναι η δύναμη της αγάπης, που μπορεί να σκοτώσει όλους τους δράκους. Το Δισκοπότηρο είναι η χάρη και η Πέτρα συμβολίζει την καθαρή γνώση η οποία διαθέτει την τεράστια οργανωτική δύναμη του παγκόσμιου πνεύματος που δημιουργεί τις ποικίλες όψεις της ζωής.
Καθώς ξετυλίγεται μπροστά σας η ιστορία, θα σας παρακαλέσω να θεωρήσετε τους χαρακτήρες και τα περιστατικά σαν σύμβολα των εμπειριών της δικής μας ζωής και λίγο-λίγο, καθώς διασχίζετε το τεράστιο πεδίο της προσωπικής σας συνείδησης, θα καταφέρετε να ξυπνήσετε μέσα σας τον Μέρλιν. Πριν όμως αντικρίσετε αυτό το πνεύμα, πρέπει να διασχίσετε τα σκοτεινά στενά, τα μυστικά περάσματα και τις σοφίτες με τα φαντάσματα που υπάρχουν στη σκέψη σας.
Πρέπει να αντιμετωπίσετε τη Νεράιδα, τη σκιά σας, που σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε. Μέσα σε όλους μας υπάρχει από μια Νεράιδα. Είμαστε ένα μίγμα από ασάφειες, μια σύντηξη διαφορετικών αρχέτυπων ενεργειών, όπου συνυπάρχουν το ιερό και το βέβηλο, το θείο και το σατανικό, το αμαρτωλό και το άγιο.
Υπάρχουν άραγε μέσα σε όλους μας τόσο πολλές προσωπικότητες που μάχονται για την κυριαρχία τους πάνω στο σώμα μας; ΄Ισως το πεπρωμένο μας είναι να παίζουμε αμέτρητους ρόλους, αλλά δεν είμαστε οι ρόλοι που υποδυόμαστε. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη του μάγου, αλλά όχι η μόνη.
Η ιστορία αυτή επιδιώκει να γίνει αντιληπτή σε πολλά επίπεδα. Είναι φανταστική αλλά συγχρόνως υπενθυμίζει ότι είμαστε αρχαίες ψυχές από αρχαίους τόπους και αρχαίους χρόνους. Υπενθυμίζει τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένας απέραντος ορίζοντας και πως εμείς είμαστε μαγικές υπάρξεις. Υπενθυμίζει ότι στη ζωή μας υπάρχουν στιγμές που φτάνουμε σε ζηλευτά επίπεδα, εκεί που οι καθημερινές πράξεις μας αποκτούν μυθική σημασία. ΄Όταν η ανθρωπότητα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτή την ανάταση, την καταγράφει σε θρύλους και την ονομάζει Κάμελοτ.


(απόσπασμα από το "κλειδί" για τον Μέρλιν, που αποτελεί την εισαγωγή του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: