΄Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία δέκα χρόνια να ονοματίζουμε κάθε χρονιά με το όνομα ενός συγγραφέα ή ποιητή τιμώντας την προσφορά του στη λογοτεχνική δημιουργία του τόπου μας.
Με την ευκαιρία αυτή διάφορες εκδηλώσεις διοργανώνονται που μας επιτρέπουν να έλθουμε σε μεγαλύτερη επικοινωνία με το έργο του συγκεκριμένου λογοτέχνη, να θυμηθούμε ή να μάθουμε για τη ζωή και τη συγγραφική του δραστηριότητα, να ξεφυλλίσουμε τα βιβλία του, να διαβάσουμε ή να ξαναδιαβάσουμε κάποια από αυτά με νέα προσέγγιση και οπτική, να γίνουμε κοινωνοί της αλήθειας που υπογράφουν με πάθος και όραμα γνωρίζοντας ότι το έργο τους από τη στιγμή που το εμπιστεύονται στον αναγνώστη ελευθερώνεται, διεισδύει στην ψυχή του και εκεί αποκτά νέα υπόσταση, χωρίς όρους και όρια.
Ψάχνοντας σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο να βρω σε ποιον είναι αφιερωμένη η φετινή χρονιά, βρήκα ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 8 του Γενάρη και το υπογράφει η ΄Ολγα Σέλλα.
Αντιγράφω από αυτό :
«Φέτος το ΕΚΕΒΙ δεν έχει πάρει ακόμα την επίσημη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακηρύξει το 2010 «Ετος Καββαδία», αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή του «Μαραμπού» αλλά και «Ετος Τσίρκα», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα των «Ακυβέρνητων Πολιτειών».
Θυμάμαι πάντως ότι το 2006 ανακηρύχθηκε χρονιά Καββαδία, αφού τότε είχαν συμπληρωθεί 30 χρόνια από το θάνατο του ποιητή.
Από το ίδιο άρθρο αντιγράφω κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες στην επιλογή βιβλίων, ανεξάρτητα από τον τιμώμενο συγγραφέα:
«Με το 2010 συνδέονται επετειακά κι άλλοι Ελληνες συγγραφείς:
ο Μ. Καραγάτσης πέθανε το 1960,
ο Αλέξανδρος Δελμούζος γεννήθηκε το 1880,
ο Νίκος Καρούζος πέθανε το 1990,
ο Νίκος Καχτίτσης το 1970,
ο Ιωάννης Κονδυλάκης το 1920,
ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε το 1860,
ο Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε το 1890,
ενώ «γενέθλια» έχουν και σημαντικά βιβλία:
«Θέλετε να χορέψουμε Μαρία» (Μέλπω Αξιώτη, 1940),
«Λεμονοδάσος» (Κοσμάς Πολίτης, 1930),
«Λεωνής» (Γιώργος Θεοτοκάς, 1940),
«Ημερολόγιον καταστρώματος Α» (Γιώργος Σεφέρης, 1940),
«Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» (Κων. Θεοτόκης, 1920).»
Οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να γίνουν προτάσεις βιβλίων, ενώ παράλληλα περιμένουμε την ανακοίνωση του ονόματος του τιμώμενου λογοτέχνη, με την ελπίδα να μυηθούμε στα μυστικά του φανταστικού του κόσμου.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου