Τη «Μήδεια» του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζει το ΔηΠεΘε Βόλου ως την 3η κατά σειρά φετινή θεατρική παραγωγή του. Το έργο ανεβαίνει ως συμπαραγωγή του ΔηΠεΘε Βόλου και του Θεάτρου ALTERA PARS της Αθήνας, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου με τη Μίνα Χειμώνα στον ομώνυμο ρόλο. Στο ρόλο της Τροφού, η Αλέκα Τουμαζάτου.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, στις 26 Φεβρουαρίου και θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως και το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010. Στη συνέχεια η παράσταση θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο Θέατρο Altera Pars.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ανέβασμα του έργου, ο νεαρός σε ηλικία σκηνοθέτης προτείνει σύγχρονη απόδοση του κειμένου και των ηθοποιών, ενώ η μεγάλη εμπειρία των πρωταγωνιστών εγγυάται την άρτια υποκριτική στάθμη της παράστασης. Μέρος του σκηνικού, οι video art προβολές, που θα συνθέσουν την εικόνα του λιμανιού, ως του χώρου στον οποίο εκτυλίσσεται το έργο.
Μετά τους κλασικούς «Βρυκόλακες» και τις ρεαλιστικές «Δάφνες και Πικροδάφνες», η 3η κατά σειρά φετινή παραγωγή του ΔηΠεΘε Βόλου, έρχεται να «ταράξει τα νερά» με μία παράσταση που σαφώς θα συζητηθεί από το κοινό.
Σύντομη περίληψη του έργου :
Μετά από μια δεκαετή περιπλάνηση γεμάτη περιπέτειες, γεμάτη εγκλήματα το μοιραίο ζευγάρι Μήδεια – Ιάσονας καταφθάνει στο λιμάνι της Κορίνθου, με την ελπίδα να βρει άσυλο και ειρήνη.
Η Μήδεια αναμένει μαζί με τα παιδιά της και την Τροφό, την επιστροφή του αγαπημένου της. Ο χωρισμός θα ήταν πρόσκαιρος. Ήχοι πανηγυριού, που ακούγονται από μακριά, την αναστατώνουν. Η διαίσθηση της όμως της αποκαλύπτει το μεγάλο μυστικό… της το επιβεβαιώνει η έλευση ενός φαντάρου σταλμένου από τον ίδιο τον Ιάσονα. Ο αγαπημένος της πρόκειται να παντρευτεί την επόμενη κιόλας μέρα, την κόρη του τοπικού άρχοντα. Οι συμμαχίες και τα συμφέροντα αποδεικνύονται πιο ισχυρά απ’ τον απόλυτο έρωτα που βίωσε επί 10 χρόνια το καταραμένο ζευγάρι.
Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται αυτοπροσώπως ο ίδιος ο άρχοντας του τόπου να της επιβεβαιώσει επισήμως την είδηση … να διώξει τη βάρβαρη μακριά από την πόλη του. Της ανακοινώνει ότι τα δύο της παιδιά θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον πατέρα τους, στο συμβιβασμό του.
Η Μήδεια επιδιώκει να τον πείσει να συναντήσει έστω και για λίγο τον σύντροφό της, να προστατέψει ό,τι μπορεί από τα παιδιά της. Το μόνο που καταφέρνει …να πείσει τον Κρέοντα να την αφήσει με τα παιδιά της για μια τελευταία νύχτα. Η έλευση του Ιάσονα κατά τη διάρκεια αυτής, η τελευταία τους συνάντησή ξετυλίγει όλο και το κουβάρι μιας σχέσης που αντικατοπτρίζει την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων. Τη διαμάχη δύο κόσμων.
Εξηγήσεις δίνονται εκατέρωθεν αλλά το τελικό αποτέλεσμα δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά ένας οδυνηρός χωρισμός.
Θολωμένη από την οργή και την πίκρα της η «βάρβαρη» πριγκίπισσα καταστρώνει το μοιραίο σχέδιο εκδίκησης. Δίνει οριστικό τέλος και ξεριζώνει για πάντα από μέσα της ό,τι έχει σχέση με τον άπιστο σύντροφό της.
Σκοτώνει τα παιδιά της, καίει τα πάντα, αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια του Ιάσονα, θέλοντας να “μην αφήσει τίποτα πίσω της, παρά μια μαύρη κηλίδα”.
Και η ζωή συνεχίζει την πορεία της…
Ζ.ΑΝΟΥΙΓ – ΜΗΔΕΙΑ
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΛΟΥ – ALTERA PARS.
Η Μήδεια του Ανούιγ είναι μια γυναίκα που διεκδίκησε το απόλυτο… στη ζωή… στον έρωτα. Υπερέβη την κοινωνική δεοντολογία, υπερέβη τον καθωσπρεπισμό της. Ως γνήσια ηρωίδα το παίρνει πάνω της… αναλαμβάνει, απαιτεί… αρνείται να γεράσει, αρνείται να συμβιβαστεί …να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων… Γιατί η Μήδεια είναι πάνω απ’ όλα ένα αθώο κορίτσι, μια μικρή κόρη, αγνή και απαιτητική. Μια γυναίκα που εξακολουθεί να πιστεύει στα παραμύθια.
Βιώνει το κοριτσίστικο παραμύθι της , ακολουθεί τον πρίγκιπά της στη δική του εκστρατεία. Για χάρη του πρόδωσε, σκότωσε, έσφαξε… κι αν τη λένε ανυπότακτη, εκείνη είναι δοσμένη ολόψυχα… σύγκορμα… στο μοναδικό ναύτη της δικής της εκστρατείας. Έπρεπε να υπακούει, να χαμογελάει, να στολίζεται για να του αρέσει. Έπρεπε να του δώσει το Χρυσόμαλλο Δέρας που τόσο ήθελε, να τον περιμένει ξαπλωμένη… ορθάνοιχτη.
Κι όταν ο πρίγκιπας, ο ξακουστός Ιάσονας αποφασίζει να γίνει άνθρωπος , να συμβιβαστεί “ταπεινά”, όπως έκαναν και οι άλλοι πριν από αυτόν και πιο απλά από αυτόν… όταν την εγκαταλείπει… το αθώο κορίτσι πεθαίνει.
Το απόλυτο γίνεται σχετικό… Ο έρωτας, πορνεία… Τότε η οργή της ξυπνά… Η ηρωίδα μέσα της ξαναγεννιέται… και χτυπά θανάσιμα.
Ο Jean Anouilh χρησιμοποιεί το μύθο της βάρβαρης πριγκίπισσας, της «παιδοκτόνου» Μήδειας, για να μας δώσει μέσα σ’ ένα φλογερό και παθιασμένο περιβάλλον… μαθήματα ανθρωπιάς, μαθήματα αξιοπρέπειας, μαθήματα ζωής.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΑΠΟΔΟΣΗ: ALTERA PARS
ΣΥΛΛΗΨΗ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΤΡΟΣ ΝΑΚΟΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ/ΓΛΥΠΤΙΚΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ
VIDEO ART: 2forMotion (ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΡΟΣ)
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
ΜΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ (Μήδεια)
ΠΕΤΡΟΣ ΝΑΚΟΣ (Ιάσων)
ΑΛΕΚΑ ΤΟΥΜΑΖΑΤΟΥ (Τροφός)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΜΠΑΤΣΗΣ (Κρέων)
ΣΙΜΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ (Νεαρός)
(από το δελτίο τύπου του Καλλιτεχνικού Οργανισμού - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου)
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Έχεις δει τη συγκεκριμένη παράσταση; Τη συστήνεις; Είμαι δύσκολος με ρο θέατρο και βαριέμαι τις μέτριες παραστάσεις.
΄Οχι, δεν την είδα και δεν μπορώ να τη συστήσω . Αγαπώ όμως το θέατρο και πειραματίζομαι με διάφορες παραστάσεις, που άλλοτε με ενθουσιάζουν κι άλλοτε με απογοητεύουν. Το Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσω να πάω, διότι μετά η παράσταση αναχωρεί για Αθήνα.
Δημοσίευση σχολίου